NettiAgenttioppitunnit

Yhtenä NettiaAgentti-hankkeen tavoitteena on ollut toteuttaa 4.- ja 8.-luokkalaisille tarkoitetut oppituntikokonaisuudet, joissa pureudutaan ikäkausille sopivasti hankkeen tavoitteisiin. Nettiagentit ovat suunnitelleet ja testanneet oppituntirungot syksyllä 2020. Kokonaisuuksien kehitystyö jatkuu vuoden 2021 loppuun.

NettiAgenttitunti 4.-luokkalaisille

Neljäsluokkalaisten tunnilla keskustellaan somepalveluista, peleistä ja ikärajoista. Lisäksi pohditaan mitä tarkoittaa turvallisuus ja luottamus ja mistä tunnistaa turvallisen aikuisen, jolle voi kertoa esimerkiksi somessa vastaantulleista häiritsevistä ja oudoista asioista. Tuntikokonaisuuteen tarvitset jonkin viestialustan, jossa voi kirjoittaa ja vastata viesteihin sekä jonkin yhdessä pelattavan pelin.

Tuntikokonaisuuden ohjeistuksen ja Nettiagentti-lautapelin löydät Nettiagentin Google Drivesta. Voit kopioida ne sieltä itsellesi.

NettiAgenttitunti 8.-luokkalaisille

Kahdeksasluokkalaisten kaksoistunti käsittelee yksityisyyttä, sananvapautta, sananvastuuta sekä vaikuttamista ja houkuttelua. Tuntikokonaisuudessa herätellään kiinnostusta sovellusten käyttöoikeuksa kohtaan, pohditaan mitä on trollaus ja miten se on myös vaikuttamista. Lopuksi pohditaan millä tavoin eri ikäisiin, eri paikkakunnilla asuviin ihmisiin kohdistuu vaikuttamista. Oppituntiin sisältyy Ylen Trollitehdas-peli, siihen liittyvä kysely sekä ryhmätehtävä ja muutama extratehtävä.

Voit kopioida materiaalit alla olevista linkeistä. Sinun täytyy olla kirjautuneena Googleen voidaksesi kopioida kyselypohjat. Voit muokata kyselypohjia, kun olet kopioinut ne ensin omaan Driveen.


Oppitunnin ohjeistus ja tehtävämateriaali:
https://drive.google.com/drive/folders/10TAnW5f0c8a9eR7iWHcr3Iu6Ax67Anyu?usp=sharing

Aivonystyröitä kuumottava kysely -pohja: https://docs.google.com/forms/d/1zlEf_qgzcydOkA3lo3IDuLtyTQERr8Etq5sik13h0u8/copy

Minitehtäväkyselypohja: Missä on sopivaa käyttää puhelinta – vai onko? https://docs.google.com/forms/d/1iqPfnf1IsvCECFU1iDhTb6YxZF7WScnv8vk4RuDaaIA/copy

Kyselyjen sisältöön voi tutustua kuvakaappauksista: https://drive.google.com/drive/folders/1de8oVoxgwRlhcOdr7ynQN4Bvm0oCdx5O?usp=sharing