Miten toimia netissä?

Netissä ja somessa voi törmätä kaikenlaisiin asioihin, jotkut ovat hyviä ja jotkut jopa pelottavia. Netissä toimiminen ja median lukeminen vaatii opettelua. Tälle sivulle on koottu linkkejä ja pelejä, joiden avulla oppiminen voi olla myös hauskaa!


Testaa kuinka toimit erilaisissa pelitilanteissa:

https://www.nuortennetti.fi/netti-ja-media/pelaaminen/miten-toimit-pelissa


Testaa osaatko tehdä turvallisen salasanan. Älä kuitenkaan käytä oikeaa salasanaasi tässä salasanakoneessa.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/01/digitreenit-17-salasanakone-testaa-kuinka-nopeasti-salasana-murretaan


Tunnistatko trollin? Uskotko salaliittoteorioihin? Sisältösekaannus -sivustolle on koottu paljon tietoa netissä tapahtuvasta vaikuttamisesta.

https://sisaltosekaannus.fi


Kuinka varoa identiteettivarasta? Miten salasanoja murretaan? Kuka seuraa sinua netissä? Näihin vastaa hyvishakkeri Laura Kankaalan Hakkerin tietoisku -videot Yle Oppiminen palvelussa: https://haku.yle.fi/?service=yle-oppiminen&q=hakkerin+tietoisku


Mobiilipelejä

Magis - maaginen seikkailu on peli, jossa seikkaillaan Velholan koulussa. Siellä tapahtuu kummia: asioita katoaa ja joku tekee muille kiusaa. Pelissä selvitettään kuka on kaikean tämän takana! Peli sopii 4.-6. -luokkalaisille ja nuoremmatkin voivat pelata oman lukutaidon mukaan esimerkiksi aikuisen kanssa. Pelin voi ladata Play-kaupasta ja App-storesta.

Magista voi pelata myös selaimella osoitteessa: https://www.magis.fi/magis/


Spoofy on peli, jossa etsitään kyberkoneen palasia ratkomalla erilaisia kyberpulmia. Pelin voi ladata Play -kaupasta tai App Storesta ja se sopii ekaluokkalaisille ja sitä vanhemmille. Spoofy on suomenkielinen.

www.spoofy.fi


Spaceteam on moninpeli 2-8 pelaajalle. Pelissä pyritään ohjaamaan yhdessä avaruusalusta galaksien halki. Pelaajat tarvitsevat oman kännykän tai pädin. Yhteiseen peliin liitytään saman wifin kautta. Pelin voi ladata Play -kaupasta tai App Storesta ja se sopii hyvin etenkin yläkoululaisille.

www.spaceteam.ca


Selaimella pelattavia pelejä

Be Internet Awesome on Googlen kehittämä oppimispeli, jossa opetellaan internetissä käyttäytymistä. Sopii sisällöltään ekaluokkalaisesta ylöspäin.

https://beinternetawesome.withgoogle.com (englanninkielinen)


Trollitehdas on Ylen asiantuntijoiden tekemä simulaatiopeli informaatiovaikuttamisesta, jossa materiaalina käytetään esimerkkejä aidoista somesisällöistä. Peli voi sisältää materiaalia, joka ei sovi herkimmille.

https://trollitehdas.yle.fi (suomenkielinen)


Trollibunkkeri-pakohuonepeli YLEn tuottamassa 3D-tekniikalla rakennetussa Trollibunkkeri-pakohuonepelissä käyttäjä on tutkiva toimittaja, joka on jäänyt virheellistä tietoa maailmalle syytävän trollin vangiksi. Pelaajan on osattava ratkaista asunnosta löytyviä tehtäviä päästäkseen eteenpäin – ja lopulta ulos talosta. Vihjepuhelimesta pelaaja saa tarvitessaan apua pitkin matkaa. Peli voi sisältää materiaalia, joka ei sovi herkimmille.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/11/11/trollibunkkeri (suomenkielinen)


Everyday on kyberturvallisuutta opettava peli nuorille. Peli ei kerää pelaajasta mitään tietoja. Pelin on rahoittanut yleishyödyllinen vapaaehtoista maanpuolustusta tukeva Ikämiessuojeluskunnan säätiö. https://www.everydaygame.fi/


Muita linkkivinkkejä

Sua varten somessa -instagram-tili tukee, neuvoo ja auttaa, jos olet saanut ilkeitä viestejä somessa tai kokenut häirintää. Löytyy myös TikTokista ja Snapchatista. https://www.instagram.com/suavarten_official/

Netari on valtakunnallinen digitaalinen verkkonuorisotila, joka on auki sunnuntaista torstaihin https://www.netari.fi/

Valkeakosken kaupungin nuorisonohjaajat auttavat sinua kaikenlaisissa pulmissa. Tuu jutteleen nuortenkoski Discordiin - sieltä löydät Valkeakosken kaupungin nuorisonohjaajia sekä etsivät nuorisotyöntekijät: discord.gg/3rK9cZu

Voit olla yhteydessä nuorisonohjaajiin myös whatsappilla. Numerot löydät osoitteesta nuortenkoski.fi/nuorisopalvelut/henkilokuntamme/